Monday, September 2, 2013

Below are three different problems based on the concept of time and work.

Question 1

There are 4 machines namely P, Q, R and S in a factory. P and Q running together can finish an order in 10 days. If R works twice as P and S works 1/3 as much as Q then the same order of work can be finished in 6 days. Find the time taken by P alone to complete the same order.

a) 11.5 days
b) 12.5 days
c) 13.5 days
d) 14.5 days

Answer : b) 12.5days

Solution :

Let P's 1 day work be X and Q's 1 day work be Y ...(1)
Given that, the time taken to complete the order by (P+Q) = 10 days.
Then (P+Q)'s 1 day work = 1/10 …(2)
Therefore, from (1) and (2), X+Y = 1/10 …(3)

Suppose, R works twice as P then R's 1 day work 2X.
And, S works 1/3 as much as Q then S's 1 day work be Y/3.

Now, the time taken to complete the order by (R+S) = 6 days
2X+Y/3 = 1/6
12X+2Y = 1 ….(4)

Solving the above two equations(3) and (4), we get X = 4/50.
Thus, P's 1 day work = 4/50.
Hence P alone can complete the entire order of work in 50/4 days = 12.5 days.

Question 2

X and Y individually can complete a task in 30 days and 40 days respectively.If X and Y worked together for 12 days and B alone worked for the remaining part of task. Then how many part of the task is completed by B alone ?

a) 2/7
b) 3/10
c) 8/15
d) 1/3

Answer : b) 3/10.

Solution :

X can complete the task in 30 days.
Then X's 1 day work = 1/30
Y can complete the task in 40 days then Y's 1 day work = 1/40.
Therefore, (X+Y)'s 1 day's work = 1/30 + 1/40 = 7/120.

And (X+Y)'s 12 days work = 12 x 7/120 = 7/10.
Remaining work = 1 - 7/10 = 3/10.
Hence, B alone completes 3/10 of the given task.

Question 3

Two pipes P and Q together can fill a tank in 18 hours.If P alone takes 1/2 of the time of thrice Q's then the time taken by Q alone to fill the tank is:

a)29 hours
b)32 hours
c)28 hours
d)30 hours.

Answer : d)30 hours.

Solution :

Suppose Q alone takes X hours to fill the tank.
Then P takes = 1/2 of 3X = 3X/2 hours.
Now, Q's 1 hours work = 1/X and P's 1 hours work = 2/3X.

Given that, (P+Q) takes = 18 hours.
Then (P+Q)'s 1 hour's work = 1/18.
Therefore, 1/18 = 1/X + 2/3X.
5/3X = 1/18
X = 30.
Hence the answer is 30 hours.

Tuesday, August 13, 2013

Honeywell latest Placement Question papers


Quantitative aptitude
 
1. Jojo weighs twice as much as Manju. Milbi's weight is 60% of Binoy's weight. Don weighs 50% of linson's weight. Linson weighs 190% of Jojo's weight. Which of these 5 persons weighs the least?
Ans-Milbi
 
2. The time in a clock is 20 minute past 2. Find the angle between the hands of the clock.
Ans-50 degree
 
3. In a 200m race, if A gives B a start of 25 metres, then A wins the race by 10 seconds. Alternatively, if A gives B a start of 45 metres the race ends in a dead heat. How long does A take to run 200m?
Ans-77.5 seconds
 
4. Solve the inequality 33x-2 > 1
 
5. In a class of 120 students numbered 1 to 120, all even numbered students opt for Physics, whose numbers are divisible by 5 opt for Chemistry and those whose numbers are divisible by 7 opt for Math. How many opt for none of the three subjects?
Ans-41
 
6. Of the 200 candidates who were interviewed for a position at a call center, 100 had a two-wheeler, 70 had a credit card and 140 had a mobile phone. 40 of them had both, a two-wheeler and a credit card, 30 had both, a credit card and a mobile phone and 60 had both, a two wheeler and mobile phone and 10 had all three. How many candidates had none of the three?
Ans-10
 
7. If a sum of money grows to 144/121 times when invested for two years in a scheme where interest is compounded annually, how long will the same sum of money take to treble if invested at the same rate of interest in a scheme where interest is computed using simple interest method?
Ans-22 years
 
8. Shawn invested one half of his savings in a bond that paid simple interest for 2 years and received Rs.550 as interest. He invested the remaining in a bond that paid compound interest, interest being compounded annually, for the same 2 years at the same rate of interest and received Rs.605 as interest. What was the value of his total savings before investing in these two bonds?
Ans-Rs2750
 
9. 60 litres of diesel is required to travel 600 km using a 800 cc engine. If the volume of diesel required to cover a distance varies directly as the capacity of the engine, then how many litres of diesel is required to travel 800 kms using 1200 cc engine?
Ans-120 litres
 
10. A, B and C, each of them working alone can complete a job in 6, 8 and 12 days respectively. If all three of them work together to complete a job and earn Rs.2340, what ill be C’s share of the earnings?
Ans-Rs520
 
11. The angle of elevation of the top of a tower 30 m high, from two points on the level ground on its opposite sides are 45 degrees and 60 degrees. What is the distance between the two points?
Ans-47.32
 
12. 'a' and 'b' are the lengths of the base and height of a right angled triangle whose hypotenuse is 'h'. If the values of 'a' and 'b' are positive integers, which of the following cannot be a value of the square of the hypotenuse?
Ans-23
 
13. What is the probability that a two digit number selected at random will be a multiple of '3' and not a multiple of '5'?
Ans-415
 
14. An experiment succeeds twice as often as it fails. What is the probability that in the next 5 trials there will be four successes?
Ans-5*((2/3)^4)*(1/3)
 
15. A piece of equipment cost a certain factory Rs. 600,000. If it depreciates in value, 15% the first year, 13.5 % the next year, 12% the third year, and so on, what will be its value at the end of 10 years, all percentages applying to the original cost?
(1) 2,00,000
(2) 1,05,000
(3) 4,05,000
(4) 6,50,000
 
16. Ram completes 60% of a task in 15 days and then takes the help of Rahim and Rachel. Rahim is 50% as efficient as Ram is and Rachel is 50% as efficient as Rahim is. In how many more days will they complete the work?
Ans-5
 
17. Sudhil can do a job in 20 days, Ram in 30 days and Singhal in 60 days. If Sudhil is helped by Ram and Singhal every 3rd day, how long will it take for them to complete the job?
Ans-15 days
 
18. A father can do a certain job in x hours. His son takes twice as long to do the job. Working together, they can do the job in 6 hours. How many hours does the father take to do the job?
Ans-9 hours
 
19. A merchant marks his goods up by 60% and then offers a discount on the marked price. If the final selling price after the discount results in the merchant making no profit or loss, what was the percentage discount offered by the merchant?
Ans-37.5 % discount
 
20. A merchant buys two articles for Rs.600. He sells one of them at a profit of 22% and the other at a loss of 8% and makes no profit or loss in the end. What is the selling price of the article that he sold at a loss?
Ans-404.80
 
21. A college has 10 basketball players. A 5-member team and a captain will be selected out of these 10 players. How many different selections can be made?
Ans-1260
 
22. If the letters of the word CHASM are rearranged to form 5 letter words such that none of the word repeat and the results arranged in ascending order as in a dictionary what is the rank of the word CHASM?
Ans-32
 
23. There are 5 Rock songs, 6 Carnatic songs and 3 Indi pop songs. How many different albums can be formed using the above repertoire if the albums should contain at least 1 Rock song and 1 Carnatic song?
Ans-15624
 
24. A railway half ticket costs half the full fare and the reservation charge is the same on half ticket as on full ticket. One reserved first class ticket from Chennai to Trivandrum costs Rs. 216 and one full and one half reserved first class tickets cost Rs. 327. What is the basic first class full fare and what is the reservation charge?
Ans-Rs 210 and Rs 6
 
25. There were P people in a room when a meeting started. Q people left the room during the first hour, while R people entered the room during the same time. What expression gives the number of people in the room after the first hour as a percentage of the number of people in the room who have been there since the meeting started?
 
26. The average monthly salary of 12 workers and 3 managers in a factory was Rs. 600. When one of the manager whose salary was Rs. 720, was replaced with a new manager, then the average salary of the team went down to 580. What is the salary of the new manager?
Ans-Rs 420
 
27. The average temperature on Wednesday, Thursday and Friday was 250. The average temperature on Thursday, Friday and Saturday was 240. If the temperature on Saturday was 270, what was the temperature on Wednesday?
Ans-300
 
28. The average weight of a class of 24 students is 36 years. When the weight of the teacher is also included, the average weight increases by 1kg. What is the weight of the teacher?
Ans-61 kg
 
29. A train traveling at 72 kmph crosses a platform in 30 seconds and a man standing on the platform in 18 seconds. What is the length of the platform in meters?
Ans-240 meters
 
30. I travel the first part of my journey at 40 kmph and the second part at 60 kmph and cover the total distance of 240 km to my destination in 5 hours. How long did the first part of my journey last?
Ans-3 hours

Monday, August 12, 2013

Infosys Aptitude Tests

Below are three numeric puzzles dealing with some basic arithmetic calculations.

Question 1

Find X's age which equals the number of grand children of a man who has 4 sons and 4 daughters. Each daughter of the man's wife have 3 sons and 4 daughters and each son of the man's wife have 4 sons and 3 daughters.

a) 40
b) 56
c) 64
d) none of these

Answer : b) 56

Solution :

We have to find the number of grand children of the man.
Given that, he had 4 sons and 4 daughters.
Each son has 4 sons and 3 daughters and each daughter has 3 sons and 4 daughters.
Therefore total number of grandsons = 4x4 + 4x3 = 16 + 12 = 28
And total number of grand daughters = 4x3 + 4x4 = 28
Total number of grandchildren is 28+28 = 56.
Hence the required age is 56.

Question 2

A man have many daughters, each daughter have as many sons as her sisters. The product of the number of daughters and grandsons of the man lies between 40 and 50. Find the number of daughters of the man.

a) 6
b) 4
c) 3
d) 8

Answer : b) 4

Solution:

Let N be the number of daughters of the man.
Then each daughter has N-1 sisters.
Given that, each daughter has as many sons as her sisters.
That is, each of them has N-1 sons.

Number of grandsons of the man = N(N-1)
And the required product = N(N-1) x N = N x N(N-1) which lies between 40 and 50.
If N = 1 then N x N(N-1) = 0.
f N = 2 then N x N(N-1) = 2 x 2(1) = 4
If N = 3 then N x N(N-1) = 3 x 3 x 2 = 18
If N = 4 then N x N(N-1) = 4 x 4 x 3 = 48
If N = 5 then N x N(N-1) = 5 x 5 x 4 = 100
Therefore the possible value of N is 4.
Hence the man has 4 daughters.

Question 3

Two men A and B have equal number of daughters and A have 1 more son than B. Each son and daughter of A have 2 sons and 2 daughters and each son and daughter of B have 3 sons and 3 daughters. If A and B have equal number of grandchildren then find the number of sons of B.

a) 3
b) 4
c) 5
d) none of these.

Answer : d) none of these

Solution :

Let D be the number of daughters of A and B.
Let S be the number of sons of A.
Then S-1 be the number of sons of B.

Now, number of grandsons of A = 2S + 2D.
Number of granddaughters of A = 2S + 2D
Number of grand children of A = 2S + 2D + 2S + 2D = 4S + 4D.

Number of grandsons of B = 3(S-1) + 3D = 3S + 3D - 3
Number of granddaughters of B = 3(S-1) + 3D = 3S + 3D - 3
Number of grand children of A = 3S + 3D - 3 + 3S + 3D - 3 = 6S + 6D - 6

And, 4S + 4D = 6S + 6D - 6
2S + 2D = 6
S + D = 3

Then the possibilities of (S,D) are (1,2), (2,1), (0,3), (3,0)
We have to find the value of S-1.
S-1 cannot be a negative number, so (0,3) is not possible.

Therefore, possible S-1 values are 0,1,2.
Hence the answer is option d.

Tuesday, August 6, 2013

Accenture Sample Problems Based On Random Events

Below are three problems which are based on the probability of random events (with similar concepts).

Question 1

There are two bags labeled I and II containing roses - 19 white and 30 yellow. If you are allowed to move the flowers between the bags, what will be the maximum probability of getting a white rose from a bag chosen at random?
a)11/16
b)16/21
c)15/18
d)13/16

Answer : a)11/16

Solution:

Part 1 : Let us arrange roses such that the probability of picking a white rose will be maximized
For such problems you can follow a general rule to arrange items:
Consider there are two bags bag A and bag B. Lets say bag A contains P number of a item1 and bag B contains Q number of item1.
Arrangement to maximize the probability of choosing item1 : Put 1 number of item1 in one bag and move remaining (P - 1) item2 to other bag.
Arrangement to minimize the probability of choosing item1 : Put 1 number of item2 in one bag and move remaining (Q - 1) item2 to other bag.
In our case, we have to find arrangement to maximize the probability of choosing a white flower
Therefore, we have to keep 1 white flower in 1 bag(say bag 1) and move remaining 18 white flowers to another bag(say bag 2).

Part 2 : Based on arrangement we made (refer part 1), find the probability of choosing a white flower
In the above scenario, Probability to choose a white flower = Probability of choosing bag I x Probability of choosing white flower from bag I + Probability of choosing bag II x Probability of choosing white flower from bag II ...(1)
Since there are only two bags, the probability of choosing bag I = probability of choosing bag II = 1/2
Probability of choosing white flower from bag I = number of white flowers in bag I / total number of flowers in bag I = 1/1 = 1
Probability of choosing white flower from bag II = number of white flowers in bag II / total number of flowers in bag II = 18/(18+30) = 18/48 = 6/16
Substituting the above values in eq 1, we get.

Probability to choose a white flower = 1/2 x 1 + 1/2 x 6/16 = 11/16

Question 2

Meera is testing Sona's proficiency in probability and poses the following question:" There are two boxes containing 25 pens and 33 pencils of same size. You can move the pencils between the boxes so that when you choose a box at random and a pencil at random from the chosen box the probability of getting a pencil minimized. Then that minimum probability is:" Can you help Sona to find the answer?

a)11/38
b)21/19
c)21/13
d)13/11

Answer : a)11/38

Solution:
This is very similar to first problem except that the condition is reversed. Here we have to find an arrangement such that probability of choosing a pencil at random is minimized. That arrangement would be to put 1 pen in 1st box and 24 pens with 33 pencils in 2nd box.
In above arrangement, probability of choosing a pencil = Probability of choosing box1 x Probability of choosing a pencil from box1 + Probability of choosing box2 x Probability of choosing a pencil from box2
= 1/2 x number of pencils in box1 / total number of items in box1 + 1/2 x number of pencils in box2 / total number of items in box2
= 1/2 x 0/1 + 1/2 x [33/(33+24)] = 0 + 11/38 = 11/38

Hence the answer is 11/38.

Question 3

A fruit seller has 32 oranges and 14 apples in two bags separately and he is allowed to move the oranges and apples between the bags. Now find the Ratio of the maximum probability of picking a bag and an apple from the chosen bag at random to the minimum probability of picking a bag and an orange from the chosen bag at random.
a)25:28
b)18:15
c)29:16
d)25:18

Answer : c)29:16

Solution :

Part :1 To find the maximum probability of picking a bag randomly and an apple from the chosen bag
(As discussed above problem 1)
To maximize the probability of apple, put 1 apple in one bag and move 13 apples to the bag of orange.
Then the required probability 1/2 + [1/2 x 13/45 ] = 1/2 x (1+13/45) = 1/2 x (58/45) = 29/45.

Part :2 To find the minimum probability when picks an orange at random from a chosen bag
(As discussed in problem2)
To minimize the probability of orange, put 1 apple in one bag and 13 apples with 32 orange in second bag.
Then the minimum probability of getting orange = 0 x 1/2 + 1/2 x 32/45 = 16/45

Part : 3 To find the required ratio
Required ratio = maximum probability / minimum probability = (29/45) / (16/45) = 29 / 16

Hence the answer is 29:16.

Sunday, July 28, 2013

IBM Model Problems On Decimal Fraction


 Below are three problems which are based on simplification of decimal fractions.

 Question 1

 The expression {(1.21 x 1.1 + 3 x 1.21 x 0.2 + 3 x 0.2 x X + 0.008) / 1.3 } will be a perfect square for X equal to ___

 a)0.22
 b)1.69
 c)1.21
 d)1.1

 Answer : a)0.22

 Solution:

 Given expression can be rewritten as (1.1 x 1.1 x 1.1 + 3 x 1.1 x 1.1 x 0.2 + 3 x 0.2 x X + 0.2 x 0.2 x 0.2)/1.3

 The key to solving these types of problems is to try to match a part/entire expression to any familiar formula we already know.

 Coming to our problem, the numerator is closely resembling the form a3 + 3(a2)b + 3a(b2) + b3 which is the expansion of (a+b)3 .

 Hope you remember the familiar formula (a+b)3 = a3 + 3(a2)b + 3a(b2) + b3. (Keep this formula and expansion in mind right through solving the problem. This will help a lot in taking correct decisions while simplifying.)

 For such problems, it is wise to rewrite the denominator to contain the most commonly used terms in the numerator. In numerator, we predominantly find two terms, 1.1 and 0.2.

 Therefore, let us rewrite the denominator 1.3 as (1.1 + 0.2)

 Then the expression becomes (1.13 + 3 x (1.12) x 0.2 + 3 x 0.2 x X + 0.23) / (1.1+0.2).

 For the expression to be a perfect square then numerator must be a perfect cube. i.e if the numerator is (1.1+0.2)3, then when divided by (1.1+0.2), the expression will become (1.1+0.2)2 which is a perfect square.

 Therefore, finding the value for X, for which numerator is (1.1 + 0.2)3 is our goal.

 Let us equate numerator to (1.1 + 0.2)3

 (1.13 + 3 x(1.12) x 0.2 + 3 x 0.2 x X + 0.23) = (1.1 + 0.2)3 ...(1)

 (1.1 + 0.2)3 can be expanded as (1.1 x 1.1 x 1.1 + 3 x 1.1 x 1.1 x 0.2 + 3 x 0.1 x 0.2 x 0.2 + 0.2 x 0.2 x 0.2)

 Therefore, equation 1, becomes

 (1.13 + 3 x(1.12) x 0.2 + 3 x 0.2 x X + 0.23) = (1.1 x 1.1 x 1.1 + 3 x 1.1 x 1.1 x 0.2 + 3 x 1.1 x 0.2 x 0.2 + 0.2 x 0.2 x 0.2)

 1st,2nd and 4th terms are equal on Left and Right hand sides. Hence they will cancel out.

 Therefore, we have, 3 x 0.2 x X = 3 x 0.1 x 0.2 x 0.2

 Or X = 3 x 1.1 x 0.2 x 0.2 / 3 x 0.2

 = 1.1 x 0.2 = 0.22

 Thus, the given expression will be a perfect square if X=0.22.

 Question 2

 Evaluate [(1.386 x 0.643 + (2.921-1.535)x 0.357)/(0.6 x 0.015 + 0.6 x 0.985)]x(3 x 2.7 + 3 x 0.3)

 a)20.00
 b)18.19
 c)20.79
 d)19.19

 Answer : c)20.79

 Solution:

 The given expression can be simplified as follows;

 [(1.386 x 0.643 + (1.386) x 0.357)/(0.6 x 0.015 + 0.6 x 0.985)]x(3 x 2.7 + 3 x 0.3)

 = {[1.386 x (0.643 + 0.357)]/[0.6(0.015 + 0.985)]} x [3(2.7 + 0.3)]

 = {[1.386 x 1.000]/[0.6 x 1.000]} x [3x3]

 = [1.386 / 0.6] x [3 x 3] = 1.386 x 3/0.2 = 6.93 x 3 = 20.79

 Question 3

 The value of [(88.53 - 66.98)/(88.53 + 66.98)] / [(885.3 - 669.8)/(8.853 + 6.698)] is:

 a)1/10
 b)1/100
 c)100
 d)./1

 Answer : b)1/100

 Solution:

 The given expression can be simplified as follows;
  (88.53-66.98)   (8.853+6.698)
  ------------- x -------------
  (88.53+66.98)  (885.3-669.8)

  (88.53-66.98)   (8.853+6.698)
  ------------- x ------------- (We have just rearranged the order of denominators)
 (885.3-669.8)   (88.53+66.98)

(8.853+6.698) can be rewritten as (88.53-66.98) x 10

(885.3-669.8) can be rewritten as (88.53-66.98)/10


Therefore, above expression becomes,

    (88.53-66.98)   (88.53+66.98)/10
    ------------- x -------------
    (88.53-69.98)10  88.53+66.98)

    Cancelling out the terms same in numerator and denominators, the above expression becomes 1/10 x 1/10 = 1/100

    Hence 1/100 is the required answer.

Wednesday, July 24, 2013

ADP Placement Paper 2012-2013

ADP Placement Paper 2012-2013


a) Aptitude Questions(15) - 15 Marks

1. On a sum of money, the simple interest for 2 years is Rs. 660,while the compound interest is Rs.696.30,the rate of interest being the same in both the cases. The rate of interest is
            A.  10%                       B.  11%
            C.  12%                       D.  10.5%
Ans : B


2.  The difference between simple interest and compound interest on Rs. 1200 for one year at 10% per annum reckoned half yearly is
            A.  Rs.2.50                  B.  Rs. 3
            C.  Rs. 4                      D.  Rs. 3.75
Ans :  C


3. A sum of money at simple interest amounts to Rs.815 in 3 years and to Rs. 854 in 4 years. The sum is
            A.   Rs. 650                 B.   Rs. 690
            C.  Rs. 698                  D.  Rs. 700
Ans : C


4. How much time will it take for an amount of Rs. 450 to yield Rs. 81 as interest at 4.5% per annum of simple interest?
            A.  3.5 years                B.  4 years
            C.  4.5 years                D.  5 years
Ans : B


5. Worker A takes 8 hours to do a job. Worker B takes 10 hours to do the same job. How long should it take both A and B, working together but indepently, to do the same job?
            A.  2x4/9                     B.  4x4/9
            C.  5x4/9                     D.  4x2/9
Ans : B


6. A and B together can complete a work in 12 days. A alone can complete it in 20 days. If B does the work only for half a day daily, then in how many days A and B together will complete the work?
            A.  10 days                  B.  11 days
            C.  15 days                  D.  20 days
Ans : C


7. An express train travelled at an average speed of 100 km/hr, stopping for 3 minutes after every 75 km. How long did it take to reach its destination 600 km from the starting point?
            A.  6 hrs 21 min          B.   6 hrs 24 min
            C.  6 hrs 27 min           D.  6 hrs 30 min
Ans : A


8. Sound is said to travel in air at about 1100 feet per second. A man hears the axe striking the tree, 11/5 seconds after he sees it strike the tree. How far is the man from the wood chopper?
            A.   2197 ft                 B.  2420 ft
            C.  2500 ft                   D.   2629 ft
Ans :  B


9. In what ratio must rice at Rs.9.30 per Kg be mixed with rice at Rs. 10.80 per Kg so that the mixture be worth Rs.10 per Kg ?
            A.  8 : 7                       B.  7 : 8
            C.  8 : 9                       D.   9 : 8
Ans ; A


10. In what ratio must be a grocer mix two varities of tea worth Rs. 60 a kg and Rs. 65 a Kg so that by selling the mixture at Rs. 68.20 a Kg he may gain 10% ?
            A.  3 : 4                       B.  3 : 2
            C.  3 : 5                       D.  4 : 5
Ans :  B


11. find the wrong one in the series    864, 420, 200, 96, 40, 16, 6
            A.   420           B.   200
            C.   96                         D.   40
Ans :  C


12. insert the missing     121, 112, ..., 97, 91, 86
            A.   102           B.   108
            C.   99                         D.   104
Ans : D


13. insert the missing     7, 7, 24, 19, 9, 28, ..., 8, 31
            A.   20                         B.   21
            C.   18                         D.   23
Ans : D


14. In a box, there are 8 red, 7 blue and 6 green balls. One ball is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor green?
            A.  2/3             B.  3/4
            C.  7/19           D.  8/21
Ans : D


15. The probability that a card drawn from a pack of 52 cards will be a diamond or a king is
            A.  2/13           B.  4/13
            C.  1/13           D.  1/52
Ans : B


b) Reasoning Questions(15) - 15Marks


DIRECTIONS : (1 -5)
 If in a Certain language , ENTRY is coded as 12345 and STEADY is coded as 931785, then state which is the correct code for each of the given words.


1. TENANT
            A.  956169                  B.  196247
            C.  352123                  D.  312723
Ans : D


2. SEDATE
            A. 918731                   B. 954185
            C. 814195                   D. 614781
Ans : A


3. NEATNESS
            A.  25196577              B.  21732199
            C.  21362199              D.  21823698
Ans : B


4. ARREST
            A.  744589                  B.  744193
            C.  166479                  D.  745194
Ans  : B


5. ENDEAR
            A.  524519                  B.  174189
            C.  128174                  D.  124179
Ans : C


6. Jacob is 12 years old. He is 3 times as old as his brother. How old will Jacob be when he is twice as old?


7. If it takes 2 garage mechanics 3 hours to repair 6 cars, how many mechanics would it take to repair 22 cars in 5 hours?


8. Gill’s puppy was growing fast. In the first five days since she got it it had eaten 100 dog biscuits. If each day it had eaten 6 more than the previous day, how many biscuits had it eaten on the first day


10. Edward spent $21 on drinks for a party. If the bottle of vodka he purchased was twice the price of the case of beer, and the lemonade was half the price of the beer, how much did Edward spend on the beer?


11.       Simon, Steve and Stewart are all apple farmers who pool their crop each year to make cider. For this year’s harvest, Steve supplied three times as many apples as Stewart, and Simon supplied twice as many apples as Steve.If the total number of apples supplied is 900 tonnes, how many did each of them contribute?


12. It is a small town railway station and there are 25 stations on that line. At each of the 25 stations the passengers can get tickets for any of the other 24 stations. How many different kinds of tickets do you think the booking clerk has to keep.



c) Computer Knowledge Questions(10) - 10 Marks


1.void main()
{
struct a
{
char ch[10];
char *str;
};
struct a s1={"Hyderabad","Bangalore"};
printf("\n%c%c",s1.ch[0],*s1.str);
printf("\n%s%s",s1.ch,s1.str);
getch();
}
Ans: HB, HyderabadBangalor


2. main(int argc,int *argv[])
{
int i;
for(i=1;i<argc;i++)
printf("\n%s%s",argv[i],(i<argc-1)?"":"");
return 0;
getch();
}
Ans: I work for Adp


3.void main()
{
int i,j,k;
for(i=0;i<3;i++)
k=sum(i,i);
printf("\n%d",k);
getch();
}
sum(s,t)
{
static int m;
m+=s+t;
return m;
}
Ans: 6


4.void main()
{
int i;
clrscr();
for(i=1;i<6;++i)
switch(i)
{
case 1:
case 2: printf("%d,",i++);break;
case 3: continue;
case 4: printf("%d,",i);
}
printf("%d",i);
getch();
}
Ans: 1,4,6


5.Which of the storage class(es) becomes the global variables for the entire Program
(A) Extern
(B) Static
(C) Auto
(D) Register
Ans: A


6. What is the output of the program
void main()
{
char s[]="oracle is the best";
char t[40];
char *ss,*tt;
while(*tt++=*ss++);
printf("%s",t);
getch();
}
 A. oracle is the best
B. Core dump
 C. Error Message
 D. Goes into infinite loop
Ans: B. core dump (Garbage value)

7. What is the output of the program
void main()
{
int j[10]={9,7,5,3,1,2,4,6,9};
int i=1;
clrscr();
for(;i<9;i++)
printf("%d ",--j[i++]);
getch();
}
// A. 6,2,1,5
// B. 6,2,1,5,7
// c. Error Message
// D. core dump
Ans: A. 6,2,1,5


8. What is the output of the program
void main()
{
int i,j,k,n=5;
clrscr();
for(i=5;i>0;i--)
{
j=1<i;
k=n&j;
k==0?printf("0"):printf("1");
}
getch();
}
// A. 00011
// B. 11110
// c. 11001
// D. 11100
Ans: B. 11110


9.Which of the following storage class(es) became the global variable for the entire program
A. Extern
B. Static=20
C. Auto
D. Register
Ans: A


10.//What is the output of the program, if integer occupies 2 bytes memory?
union
{
int a;
char b;
char c[10];
}u1;
void main()
{
int l=sizeof(u1);
printf("%d",l);
getch();
}
// A. 13
// B. 10
// c. 16
// D. None of the above
Ans: B. 10


Friday, July 19, 2013

Dell Placement Paper : (2012-2013)

Verbal Ability:

Read the Passage carefully and answer the questions given below;

But I did not want to shoot the elephant. I watched him beating his bunch of grass against his knees, with the preoccupied grandmotherly air that elephants have. It seemed to me that it would be murder to shoot him.  I had never shot an elephant and never wanted to. (Somehow it always seems worse to kill large animal.) Besides, there was the beast's owner to be considered.  But I had got to act quickly. I turned to some experienced-looking Burmans who had been there when we arrived, and asked them how the elephants had been behaving.  They all said the same thing; he took no notice of you if you left him alone, but he might charge if you went too close to him.

I. The author did not want to shoot the elephant because he

A. was afraid of it
B. did not have the experience of shooting big animals
C. did not wish to kill animal which was not doing anybody any harm
D. did not find the elephant to be ferocious

Ans-B

II. The phrase 'Preoccupied grandmotherly air' signifies

A. being totally unconcerned
B. pretending to be very busy
C. a very superior attitude
D. calm, dignified and affectionate disposition

Ans-D

III. From the passage it appears that the author was

A. an inexperienced hunter B. kind and considerate
C. possessed with fear D. a worried man

Ans-B
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Read the passage carefully and answer the questions given below;

In the world today we make health and end in itself. We have forgotten that health is really means to enable a person to do his work and do it well. a lot of modern medicine and this includes many patients as well as many physicians pays very little attention to health but very much attention to those who imagine that they are ill.  Our great concern with health is shown by the medical columns in newspapers. the health articles in popular magazines and the popularity of television programs and all those books on medicine. We talk about health all the time.  Yet for the most part the only result is more people with imaginary illness. The healthy man should not be wasting time talking about health: he should be using health for work. The work does the work that good health possible.

I. A healthy man should be concerned with

A. his work which good health makes possible
B. looking after his health
C. his health which makes work possible
D. talking about health

Ans-A

II. The passage tells us

A. how medicine should be manufactured
B. what healthy man should or should not do
C. what television programs should be about
D. how best to imagine illness

Ans-B

III. Talking about the health all time makes people

A. always suffer from imaginary illness
B. sometimes suffer from imaginary illness
C. rarely suffer from imaginary illness
D. often suffer from imaginary illness

Ans-D

IV. The passage suggests that

A. health is an end in itself
B. health is blessing
C. health is only means to an end
D. we should not talk about health

Ans-C
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Read the passage carefully and answer the questions given below

At this stage of civilization, when many nations are brought in to close and vital contact for good and evil, it is essential, as never before, that their gross ignorance of one another should be diminished, that they should begin to understand a little of one anther's historical experience and resulting mentality. It is the fault of the English to expect the people of other countries to react as they do, to political and international situations.
Our genuine goodwill and good intentions are often brought to nothing, because we expect other people to be like us. This would be corrected if we knew the history, not necessarily in detail but in broad outlines, of the social and political conditions which have given to each nation its present character.

I. The need for a greater understanding between nations

A. was always there
B. is no longer there
C. is more today than ever before
D. will always be there

Ans-C

II. The character of a nation is the result of its

A. mentality
B. cultural heritage
C. gross ignorance
D. sociopolitical conditions

Ans-D

III. According to the author his countrymen should

A. read the story of other nations
B. have a better understanding of other nations
C. not react to other actions
D. have vital contacts with other nations

Ans-B

IV. Englishmen like others to react to political situations like

A. us
B. themselves
C. others
D. each others

Ans-D
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Read the passage carefully and answer the questions given below;

The strength of the electronics industry in Japan is the Japanese ability to organize production and marketing rather than their achievements in original research. The British are generally recognized as a far more inventive collection of individuals, but never seem able to exploit what they invent. There are many examples, from the TSR Z hovercraft, high speed train and Sinclair scooter to the Triumph, BSA and Norton Motorcycle which all prove this sad rule. The Japanese were able to exploits their strengths in marketing and development many years ago, and their success was at first either not understood in the West or was dismissed as something which could have been produced only at their low price. They were sold because they were cheap copies of other people's ideas churned out of a workhouse which was dedicated to hard grind above all else.

I. It is evident from the passage that the strength of a country's industry depends upon

A. original research
B. international cooperation
C. dedicated workforce
D. electronic development

Ans-C

II. According to the passage, prosperity in industry depends upon

A. productivity
B. inventiveness
C. marketing ability
D. official patronage

Ans-C

III. The main theme of this passage is

A. electronic industry in Japan
B. industrial comparison between Japan and Britain
C. the role of marketing efficiency in industrial prosperity
D. the importance of original research in industry

Ans-C
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Read the passage carefully and answer the questions given below,

Piccadilly Circus was full of loneliness.It seethes and echoes with it. To live near it. Looking down on it is a discomforting exercise. You can't feel the pulse of London here, though people expect to. To Londoners it is a maddening obstruction between one place and another, and few voluntarily linger there. The only locals are those who live off the lingerers; the lingerers are primarily sightseers, with a fair sprinkling of people hoping to draw attention to themselves - both typically from the provinces. They have come to see the heart of London and expect to see spectacle, glamor and vice.

I. Piccadilly circus is

A. the name of a circus company
B. a lonely and resounding old building
C. a centrally located area in London
D. a huge heap of ruins

Ans-C

II. The passage implies that

A. some Londoners love to spend their time near the Piccadilly circus
B. Piccadilly circus is a hazardous place
C. no Londoner wants to be in Piccadilly circus
D. Piccadilly circus is place of vice

Ans-B

III. According to this passage, people from outside London go to Piccadilly circus because it is

A. a historical place
B. full of glamor
C. full of exciting people
D. the pulse of London

Ans-B
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Computer hardware:

1. How many devices can be used on a single SCSI bus? Keep in mind that the SCSI host adapter counts as a device.

A. 1
B. 8
C. 20
D. 10
E. All of the above

Ans-B

2. To install a second IDE drive into a computer, you must:

A. Set the master-slave jumper to slave on the second drive
B. Use the IDE configuration software to set the new drive as slave
C. Verify that you define the new drive as D: in the CMOS setup
D. Verify that you attach the drive to the connector at the end of the ribbon cable
E. None of the above

Ans-A

3. In ROM BIOS, the acronym BIOS stands for:

A. Basic Intuitive Output Set
B. Basic Input Organizational System
C. Basic Input Output System
D. Basic Industry Operating System
E. None of the above

Ans-C

4. How many pins on a VGA?

A. 15.
B. 9
C. 25
D. 32
E. None of the above

Ans-A

5. What is modified when changing the system start-up boot sequence?

A. BIOS/CMOS
B. CONFIG.SYS
C. autoexec.bat
D. COMMAND.COM
E. None of the above

Ans-A

6.Which is NOT typically a Field Replaceable Unit?

A. System ROM
B. Power supply
C. System chassis
D. Video controller
E. None of the above

Ans-C

7. What are the most likely conditions for ESD?

A. Cold and wet
B. Cold and dry
C. Hot and wet
D. Hot and dry
E. None of the above

Ans-B

8. Which type of cable is most likely in use with rj-45 connectors?

A. 10base2
B. 10base5
C. 10baseT
D. 10baseFL
E. None of the above

Ans-C

9. Which controller would support an external CD-ROM drive?

A. ESDI
B. ARLL
C. MFM
D. SCSI
E. None of the above

Ans-D

10. You should never put floppy drives, hard drives, or even VCR tapes or cassette tapes on top of speakers (or near any other source of magnetism) because of:

A. RFI
B. EMI
C. EXE
D. FYI
E. IOU

Ans-B

11. RS-232 is a standard that applies to?

A. Parallel port
B. Serial port
C. Game port
D. All of the above
E. None of the above

Ans-B

12. How would you allow device drivers and TSR's to be loaded into Upper Memory Blocks ?

A. DOS=High
B. devicehigh=
C. loadhigh=
D. DOS=UMB
E. None of the above

Ans-D

13. RTS stands for:

A. ready to start
B. ready to switch
C. request to send
D. request to scan
E. ready to set

Ans-C

14. What can you use to ensure power is not interrupted, resulting in corrupted data?

A. UPS
B. Proper grounding
C. Surge protector
D. Nuclear powered thermal protective underwear
E. None of the above

Ans-A

15. MSD exe does not have information on:

A. cache
B. video
C. operation system
D. com ports
E. None of the above

Ans-A

16. The standard IRQ for the floppy drive is?

A. 9
B. 6
C. 10
D. All of the above
E. None of the above

Ans-B

17. To find out how much memory is available, you could type _____

A. EMM
B. MEM
C. CHKDSK
D. MEMMAKER
E. None of the above

Ans-B

18. A PC with a 486DX2 processor runs internally at SOMhz. What speed would its external logic be running?

A. l0Mhz
B. 25Mhz
C. 50Mhz
D. 100 Mhz
E. None of the above

Ans-B

19. Upper Memory blocks are located where?

A. Conventional Memory
B. Extended Memory
C. Expanded memory
D. Reserved Memory
E. None of the above

Ans-D

20. Which of the following are SCSI issues?

A. unique id settings
B. limited cable length
C. parity
D. passive termination
E. active termination

Ans-A

21. What is the name of the printed circuit board?

22. How much data will a high density (HD) floppy disk hold?

23.After trying to unload a TSR, you get an error message saying that other TSRs were loaded after the one you tried to remove. Which of the following commands could you use to see the current load order?

A. MEM /P
B. MEMMAKER
C. MEM /C (A SYS:
D. None of the above

Ans-C

24. IDE cables have how many pins?

A. 25
B. 50
C. 100
D. 40
E. 65

Ans-D

25. The DC voltage on most circuit boards is:

A. -12 volts
B. 0 volts
C. +5 volts
D. +12 volts
E. None of the above

Ans-C

HCL Placement Paper (2012- 2013):

HCL Placement Paper (2012- 2013):
1. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?

(A) 20%
(B) 40%
(C) 50%
(D) 60%
(E) 66.6%

Ans : c) 50%

2. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.

(A)1/60
(B)1/15
(C)3/20
(D)3/5
(E)3/4

Answer : c)3/20

3. How many integers n greater than and less than 100 are there such that, if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?

(A)5
(B)6
(C)7
(D)8 (E)9

Answer : D)8

4. An investor purchased a shares of stock at a certain price. If the stock increased in price Rs 0.25 per share and the total increase for the x shares was Rs 12.50, how many shares of stock had been purchased ?

(A)25
(B)50
(C)75
(D)100
(E)125

Answer : B)50

5. At a special sale, 5 tickets can be purchased for the price of 3 tickets. If 5 tickets are purchased at the sale, the amount saved will be what percent of the original price of the 5 tickets?

(A)20%
(B)33.3%
(C)40%
(D)60%
(E)66.6%

Answer : c)40%

6. Working independently, Tina can do a certain job in 12 hours. Working independently, Ann can do the same job in 9 hours. If Tina works independently at the job for 8 hours and then Ann works independently, how many hours will it take Ann to complete the remainder of the jobs?

(A)2/3
(B)3/4
(C)1
(D)2
(E)3

Ans : E)3

7. A decorator bought a bolt of d m number of red chips in any one stack ?

(A)7
(B)6
(C)5
(D)4
(E)3

Answer : C) 5

8. HCL prototyping machine can make 10 copies every 4 seconds. At this rate, How many copies can the machine make in 6 min.?

a) 900
b) 600
c) 360
d) 240
e) 150

Ans: a

9. if a=2,b=4,c=5 then a+b c c a+b
a) 1
b) 11/30
c) 0
d) -11/30
e) -1

ans: b

10. 10^2(10^8+10^8) =10^4

a) 2(10)^4
b) 2(10)^6
c) 10^8
d) 2(10)^8
e) 10^10

Ans: b

11. Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W, workers independently but at the same time, produce n units in 2 hours. how long would it take V alone to produce n units?

a) 1 hr 26 min
b) 1 hr 53 min
c) 2 hr 30 min
d) 3 hr 30 min
e) 3 hr 20 min

Ans: d (e)

12. if q <> 0 and k = qr/2 -s, then what is r in terms of k,q,s?

a) 2k+s q
b) 2sk q
c) 2(k-s) q
d) 2k+sq q
e) 2(k+s) q

Ans: e

13. How many of the integers between 25 and 45 are even ?

(A)21
(B)20
(C)11
(D)10
(E)9

Ans: d)10

14. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5 miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was

(A)Rs 1.56
(B)Rs 2.40
(C)RS 3.00
(D)Rs 3.80
(E)Rs 4.20

Answer : d)Rs 3.80

15. A computer routine was developed to generate two numbers (x,y) the first being a random number between 0 and 100 inclusive, and the second being less than or equal to the square root of the first. Each of the following pair satisfies the routine EXCEPT

(A) (99.10)
(B) (85.9)
(C) (50.7)
(D) (1.1)
(E) (1.0)

Answer : A) (99.10)

16. A warehouse had a square floor with area 10,000 sq.meters. A rectangular addition was built along one entire side of the warehouse that increased the floor by one-half as much as the original floor. How many meters did the addition extend beyond the original buildings ?

(A)10
(B)20
(C)50
(D)200
(E)500

Ans: c)50

17. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m and then lost 2 seconds every 5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m of the same day if the watch operated continuously that time ?

(A)5: 56
(B)5: 58
(C)6.00
(D)6.23
(E)6.26

Ans : E) 6.26

18. A 5 liter jug contains 4 liters of a salt water solution that is 15 percent salt. If 1.5 liters of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to capacity with water, approximately what percent of the resulting solution in the jug is salt?

(A)7.5%
(B)9.5%
(C) 10.5%
(D)12%
(E)15%

Ans : A)7.5%

19. A merchant sells an item at a 20 percent discount. but still makes a gross profit of 20 percent of the cost. What percent of cost would be gross profit on the item have been if it had been sold without the discount?

(A)20%
(B)40%
(C)50%
(D)60%
(E)66.6%

Ansr : c) 50%

20. A millionaire bought a job lot of hats 1/4 of which were brown. The millionaire sold 2/3 of the hats including 4/5 of the brown hats. What fraction of the unsold hats were brown.

(A)1/60
(B)1/15
(C)3/20
(D)3/5
(E)3/4

Ans : c)3/20

21. How many integers n greater than and less than 100 are there such that,if the digits of n are reversed, the resulting integer is n+9 ?

(A)5
(B)6
(C)7
(D)8
(E)9

Ans : D)8