Quantitative aptitude
1. Jojo weighs twice as much as Manju. Milbi's weight is 60% of Binoy's
weight. Don weighs 50% of linson's weight. Linson weighs 190% of Jojo's weight.
Which of these 5 persons weighs the least?
Ans-Milbi
2. The time in a clock is 20 minute past 2. Find the angle between the
hands of the clock.
Ans-50 degree
3. In a 200m race, if A gives B a start of 25 metres, then A wins the
race by 10 seconds. Alternatively, if A gives B a start of 45 metres the race
ends in a dead heat. How long does A take to run 200m?
Ans-77.5 seconds
4. Solve the inequality 33x-2 > 1
5. In a class of 120 students numbered 1 to 120, all even numbered
students opt for Physics, whose numbers are divisible by 5 opt for Chemistry
and those whose numbers are divisible by 7 opt for Math. How many opt for none
of the three subjects?
Ans-41
6. Of the 200 candidates who were interviewed for a position at a call
center, 100 had a two-wheeler, 70 had a credit card and 140 had a mobile phone.
40 of them had both, a two-wheeler and a credit card, 30 had both, a credit
card and a mobile phone and 60 had both, a two wheeler and mobile phone and 10
had all three. How many candidates had none of the three?
Ans-10
7. If a sum of money grows to 144/121 times when invested for two years
in a scheme where interest is compounded annually, how long will the same sum
of money take to treble if invested at the same rate of interest in a scheme
where interest is computed using simple interest method?
Ans-22 years
8. Shawn invested one half of his savings in a bond that paid simple
interest for 2 years and received Rs.550 as interest. He invested the remaining
in a bond that paid compound interest, interest being compounded annually, for
the same 2 years at the same rate of interest and received Rs.605 as interest.
What was the value of his total savings before investing in these two bonds?
Ans-Rs2750
9. 60 litres of diesel is required to travel 600 km using a 800 cc
engine. If the volume of diesel required to cover a distance varies directly as
the capacity of the engine, then how many litres of diesel is required to
travel 800 kms using 1200 cc engine?
Ans-120 litres
10. A, B and C, each of them working alone can complete a job in 6, 8
and 12 days respectively. If all three of them work together to complete a job
and earn Rs.2340, what ill be C’s share of the earnings?
Ans-Rs520
11. The angle of elevation of the top of a tower 30 m high, from two
points on the level ground on its opposite sides are 45 degrees and 60 degrees.
What is the distance between the two points?
Ans-47.32
12. 'a' and 'b' are the lengths of the base and height of a right
angled triangle whose hypotenuse is 'h'. If the values of 'a' and 'b' are
positive integers, which of the following cannot be a value of the square of
the hypotenuse?
Ans-23
13. What is the probability that a two digit number selected at random
will be a multiple of '3' and not a multiple of '5'?
Ans-415
14. An experiment succeeds twice as often as it fails. What is the
probability that in the next 5 trials there will be four successes?
Ans-5*((2/3)^4)*(1/3)
15. A piece of equipment cost a certain factory Rs. 600,000. If it
depreciates in value, 15% the first year, 13.5 % the next year, 12% the third
year, and so on, what will be its value at the end of 10 years, all percentages
applying to the original cost?
(1) 2,00,000
(2) 1,05,000
(3) 4,05,000
(4) 6,50,000
16. Ram completes 60% of a task in 15 days and then takes the help of
Rahim and Rachel. Rahim is 50% as efficient as Ram is and Rachel is 50% as
efficient as Rahim is. In how many more days will they complete the work?
Ans-5
17. Sudhil can do a job in 20 days, Ram in 30 days and Singhal in 60
days. If Sudhil is helped by Ram and Singhal every 3rd day, how long will it
take for them to complete the job?
Ans-15 days
18. A father can do a certain job in x hours. His son takes twice as
long to do the job. Working together, they can do the job in 6 hours. How many
hours does the father take to do the job?
Ans-9 hours
19. A merchant marks his goods up by 60% and then offers a discount on
the marked price. If the final selling price after the discount results in the
merchant making no profit or loss, what was the percentage discount offered by
the merchant?
Ans-37.5 % discount
20. A merchant buys two articles for Rs.600. He sells one of them at a
profit of 22% and the other at a loss of 8% and makes no profit or loss in the
end. What is the selling price of the article that he sold at a loss?
Ans-404.80
21. A college has 10 basketball players. A 5-member team and a captain
will be selected out of these 10 players. How many different selections can be
made?
Ans-1260
22. If the letters of the word CHASM are rearranged to form 5 letter
words such that none of the word repeat and the results arranged in ascending
order as in a dictionary what is the rank of the word CHASM?
Ans-32
23. There are 5 Rock songs, 6 Carnatic songs and 3 Indi pop songs. How
many different albums can be formed using the above repertoire if the albums
should contain at least 1 Rock song and 1 Carnatic song?
Ans-15624
24. A railway half ticket costs half the full fare and the reservation
charge is the same on half ticket as on full ticket. One reserved first class
ticket from Chennai to Trivandrum costs Rs. 216 and one full and one half
reserved first class tickets cost Rs. 327. What is the basic first class full
fare and what is the reservation charge?
Ans-Rs 210 and Rs 6
25. There were P people in a room when a meeting started. Q people left
the room during the first hour, while R people entered the room during the same
time. What expression gives the number of people in the room after the first
hour as a percentage of the number of people in the room who have been there
since the meeting started?
26. The average monthly salary of 12 workers and 3 managers in a
factory was Rs. 600. When one of the manager whose salary was Rs. 720, was
replaced with a new manager, then the average salary of the team went down to
580. What is the salary of the new manager?
Ans-Rs 420
27. The average temperature on Wednesday, Thursday and Friday was 250.
The average temperature on Thursday, Friday and Saturday was 240. If the
temperature on Saturday was 270, what was the temperature on Wednesday?
Ans-300
28. The average weight of a class of 24 students is 36 years. When the
weight of the teacher is also included, the average weight increases by 1kg.
What is the weight of the teacher?
Ans-61 kg
29. A train traveling at 72 kmph crosses a platform in 30 seconds and a
man standing on the platform in 18 seconds. What is the length of the platform
in meters?
Ans-240 meters
30. I travel the first part of my journey at 40 kmph and the second
part at 60 kmph and cover the total distance of 240 km to my destination in 5
hours. How long did the first part of my journey last?
Ans-3 hours
No comments:
Post a Comment